Material
Våra smycken består av silver, halv- och ädelstenar, glaspärlor (och glas i övrigt), sötvattenspärlor och andra unika stenar såsom lavastenar. Några av våra smycken består av silverlera.
Silver Silvers latinska namn argentum har givit upphov till dess internationella kemiska beteckning Ag. Gediget silver är en mycket mjuk metall, som lätt låter sig formas med samma goda smidbara egenskaper som rent guld. Läs mer om silver. Våra smycken består av Sterlingsilver, beteckning 925.
Tibetansk silver innehåller minimalt med silver varför vi inte använder tibetanska silverdetaljer vid tillverkning av smycken.
Beteckning 830 (verksilver) används framför allt vid tillverkning av bestick.
En stämpel NS betyder nysilver, vilket innebär att föremålet är tillverkat av oädel metall, men försilvrat med äkta silver. Detta nysilver ska inte förväxlas med den legering som också kallas nysilver.
Tidigare kunde föremålet ha tillverkats av mässing, vilket gör att det lyser gult på slitna ställen där försilvringen nötts bort. För sådana föremål, som kommer i kontakt med mat, till exempel bordsbestick,är synlig mässing direkt olämplig ur hälsosynpunkt, då mässingens korrosionsprodukter är mer eller mindre giftiga. Bättre kvalitet erhålls om grundmaterialet är av "vit metall", till exempel legeringen alpacka (pläterats med ett tunt lager silver), vilket ord då ofta stämplas in efter NS-stämpeln. Eftersom undermetallen är vit syns inte avskavda ställen så tydligt, och för alpacka finns inga betänkligheter ur hälsosynpunkt. Som motsats till nysilver kallas ibland föremål av gediget äkta silver gammalt silver. På marknader i utlandet kan kunden tro sig köpa billiga smycken av silver.
Ädelstenar
Vad betyder stenarna? Läs mer under länken stenarnas betydelse.
Sötvattenspärlor Man odlar sötvattenspärlor genom att placera en liten bit musselvävnad från en mussla till en annan. Pärlan uppstår sedan genom att sekret, eller pärlemor, från musslan lagras upp över implantatet. Producerar cirka 50 pärlor. Perfekt rundade pärlor var tidigare sällsynta i naturen och därför dyrast. Numera är de inte lika ovanliga hos odlade pärlor.
Saltvattenspärlor Man använder sig av Akoya-molusker (Kina) för att producera pärlorna. Producerar cirka 4-5 pärlor.
Syntetiska ädelstenar
Synteiska ädelstenar tillverkas i laboratorier eller fabriker istället för nere i berggrunden. De har praktiskt taget samma kemiska sammansättning och kristallsturktur som naturliga stenar, vilket innebär att deras optiska och fysikaliska egenskaper är mycket likartade. Det går dock oftast att skilja dem från de naturliga på grund av olikheten i inneslutningarna. Det har tillverkats många stenar i laboratorier, men bara ett fåtal tillverkas kommersiellt - oftare för industriell och vetenskapliga ändamål.
Syntetstenarnas inneslutningar skiljer sig från naturstenarnas, och man kan skilja på dem genom granskning under lupp eller mikroskop. Syntetiska inneslutningar kan vara typiska för en särskild process eller för ett speciellt slag av syntetsten.
Imitationer och försköningar
Ädelstensimitationer kan se likadana ut som de stenar de ska likna, men deras fysikaliska egenskaper är annorlunda. Material tillverkat av människan, t ex glas och syntetiska spineller, har använts för att imitera olika ädelstenar, men naturliga stenar kan också ändras så att de kommer att likna en dyrbarare sten. Man kan förhöja skönheten hos äkta stenar antingen genom att dölja sprickor och brister eller genom upphettning (bränning) och bestrålning för att förbättra färgen.
Glasimitationer, opalimitationer, dubblett t ex med granatskikt, diamantimitationer, genom upphettning, färgning, bestrålning och inoljning för att lyfta fram färgen hos ädla stenar och dölja sprickor och fläckar. Naturliga sprickor och ojämnheter hos t ex smaragder kan fyllas igen och döljas vid inoljning.
Att kunna se om en sten är förfalskad för en lekman är inte lätt. Gemmologen vill hålla i stenen, känna på den och undersöka den från alla håll. Detta för att kunna värdera intrycket och utseendet hos stenen;lystern, färgen och alla andra drag. En lupp kan användas när man letar efter repor och sprickor på ytan vilket kan indikera hårdhet, medan en inre granskning av stenen kan avslöja karakteristika inneslutningar.
Glaspärlor Glaspärlor (även under namnet seed beads, rocailles). Produceras framför allt i Japan, Tjeckien, Indien, Frankrike och Kina. De finns i många olika storlekar och utseenden.
|